Çörək tez və gözlənilmədən xarab ola bilən qida növüdür.
Çörəyin ömrünü uzatmaq üçün atacağınız addımlar olsa da, diqqət yetirməli olduğunuz bəzi vacib xəbərdarlıq işarələri də var.
Mütəxəssislərin fikrincə, hətta yaxşı saxlanılan çörək də adətən bir neçə günə xarab olur. Ancaq çox gec olmadan və onu atmaq məcburiyyətində qalmadan əvvəl, nəmin yenidən paylanması kimi əlamətləri bilməlisiniz.
Köhnəlmiş çörəyin xarab olduğunun başqa bir əlaməti quru və nəmsiz olması, yaylı, xırtıldayan teksturasını itirməsi və kövrək, xırtıldayan teksturaya çevrilməyə başlamasıdır. Həmçinin, bu vaxt çörək dadını da itirir. Çünki bu zaman çörəyin tərkibindəki kimyəvi dəyişiklikləri əhatə edən müxtəlif proseslər baş verir.
İnsanlar qida israfını azaltmaq istəsələr də, xarab çörəyi istehlak etməkdən çəkinməlidirlər. Bunun üçün çörəyin xırda parçasında belə kif görsəniz, bütün çörəyi atmaq məsləhətdir.
Mütəxəssislər onu da qeyd edir ki, polietilen çörəyi saxlamaq üçün ən yaxşı yer deyil. Çünki qablaşdırılan çörək suyun bir hissəsini itirir və polietilenin içərisində kif böyüməsini təşviq edən rütubətli bir mühit yaradır.
Buna görə plastik torbanı atıb təzə çörəyin üzərini dəsmal və ya parça ilə örtərək saxlamağı təklif edir. Çünki çörək nəfəs ala bilən materialda saxlanmalıdır. Bu intuitiv olsa da, nəmin yenidən paylanmasını ləngidir. Məsələn, dondurucu əla seçimdir. Çörəyi dondurcuda saxlamaq onun istifadə müddətini bir xeyli uzadır.